Samen sterk tegen sarcopenie en obesitas: de synergie van voeding en beweging – het dagprogramma 

Sarcopenic obesity: What is the current evidence?

Lessons learned from the SO-NUTS project

Dagvoorzitters: dr. ir. Josje Schoufour and dr. Esmee Reijnierse

Openingspresentatieprof. dr. ir. Peter J.M. Weijs

Prof.dr.ir. Peter Weijs is lector aan de HvA en hoogleraar Voeding en Bewegen aan de VU. Binnen zijn lectoraat Voeding & Beweging en in samenwerking met Amsterdam UMC wordt praktijkgericht onderzoek uitgevoerd, waarbij de focus ligt op het toepassen van de onderzoeksresultaten in de (zorg)praktijk en het onderwijs. Meer informatie over deze onderzoeken en de integratie ervan in onderwijs en praktijk is beschikbaar op de website van het kennis- en expertisecentrum Voeding & Beweging NU.

In deze presentatie geeft hij een kort overzicht van de projecten en initiatieven op gebied van sarcopenie en obesitas. 

What is sarcopenic obesity and why is it relevant?prof. dr. Alfonso Cruz-Jentoft

Prof.dr. Alfonso José Cruz-Jentoft is zowel voorzitter van de afdeling Geriatrie als de onderzoeksgroep Geriatrie aan het universitair ziekenhuis Ramón y Cajal in Madrid, Spanje.

Zijn onderzoeksgroep heeft zich specifiek gericht op geriatrische voeding en is verantwoordelijk voor het opstellen van de Europese definitie van sarcopenie, die breed wordt erkend en geciteerd. Recentelijk heeft de onderzoeksgroep gewerkt aan het definiëren van sarcopene obesitas na het uitvoeren van een systematische review van beschikbare studies. Prof.dr. Cruz-Jentoft’s onderzoeksgroep heeft actief deelgenomen aan verschillende Europese projecten met betrekking tot sarcopenie en voeding. Dit omvat onder andere de SPRINT-T trial, een gerandomiseerde gecontroleerde trial (RCT) die zich richt op een interventie met voeding, lichaamsbeweging en IT-technologieën om invaliditeit bij ouderen met sarcopenie en kwetsbaarheid te voorkomen. Ze hebben ook bijgedragen aan het recente JPI-initiatief over ondervoeding bij ouderen, genaamd MaNuEl.

The interaction between muscle and fat – the physiology of sarcopenic obesity  – prof. dr. Yves Boirie

Prof.dr. Yves Boirie is hoogleraar Voeding aan de Universiteit van Clermont Auvergne, Frankrijk, en is tevens hoofd van de afdeling Klinische Voeding van het Universitair Ziekenhuis van Clermont-Ferrand. Hij staat aan het roer van een onderzoeksteam genaamd “Dieet, Spiergezondheid en Sarcopenie” binnen de eenheid Humane Voeding. Deze eenheid is een vooraanstaande onderzoekseenheid op het gebied van voeding in Frankrijk en maakt deel uit van het Human Nutrition Research Center van Auvergne (CRNH Auvergne).

How to prevent and treat sarcopenic obesity? – dr. Doris Eglseer

Dr. Doris Eglseer is postdoctoraal onderzoeker en diëtist aan het Instituut voor Verplegingswetenschappen van de Medische Universiteit van Graz, Oostenrijk. In haar onderzoek richt zij zich op voedingsproblemen bij verschillende aandoeningen en de zoektocht naar de best passende voedingsinterventies. In het kader van het SO-NUTS project heeft ze verschillende systematische reviews van wetenschappelijke literatuur uitgevoerd. Deze reviews waren gericht op het identificeren van de optimale benadering voor preventie en behandeling van obesitas, sarcopenie en sarcopene obesitas.

Digital innovations in the prevention and treatment of sarcopenic obesityprof. dr. Somaya Ben Allouch

Prof. dr. Somaya Ben Allouch is een expert op het gebied van innovatieve technologieën en digitale informatie in de gezondheids- en welzijnssector. Ze is lector aan de HvA, hoogleraar aan de UvA, en hoofd van het Digital Life Centre-onderzoek. Haar focus ligt sterk op het ontwerpen van technologieën met de mens centraal.

Ze is gespecialiseerd in onderzoek naar hoe mensen technologieën ervaren, accepteren en langdurig gebruiken, met specifieke interesse in sociale robotica, pervasieve technologieën, ondersteunende technologieën en draagbare apparaten. In het SO-NUTS project leidde ze het onderzoek naar de voorwaarden en ontwikkeling van creatieve technologieën in interventies.

Panel discussion: What are the next steps for sarcopenic obesity research moderator: prof. dr. ir. Peter Weijs

Panel members: prof. dr. Eva Topinkova, prof. dr. Yves Boirie, dr. Doris Eglseer, prof. dr. Somaya Ben Allouch, dr. Amalia Tsagari en Paula Collazo Castiñeira

 

Middagprogramma: Voeding en beweging bij sarcopene obesitas: van onderzoek naar de praktijk 

Interprofessionele samenwerking bij kwetsbare ouderen – dr. Hans Drenth

Dr. Hans Drenth is Hans Drenth is lector “Kortdurende Zorg en Interprofessionele Samenwerking bij Kwetsbare Ouderen” in het lectoraat “Healthy Ageing, Allied Health Care and Nursing” aan de Hanzehogeschool Groningen. Zijn onderzoek richt zich op effectieve strategieën voor kortdurende opname, zoals geriatrische revalidatiezorg en/of gespecialiseerde zorg vanuit het verpleeghuis voor thuiswonende ouderen. Het doel hiervan is om (pre)kwetsbare ouderen langer en vooral beter thuis te laten blijven wonen met behoud van functionele capaciteit en autonomie. Maatregelen op het gebied van bewegen, voeding en in het psychosociale domein zijn belangrijke strategieën om het proces van kwetsbaarheid te beïnvloeden. Een brede, integrale aanpak, en interprofessionele samenwerking is hierbij essentieel. Hans Drenth is onder andere betrokken bij het InterGAIN project over ondervoeding en sarcopenie bij ouderen.

Inzet creatieve technologie bij leefstijl interventies – dr. ir. Josje Schoufour

Dr. ir. Josje Schoufour behaalde haar BSc en MSc in Voeding en Gezondheid aan de Wageningen Universiteit. Ze promoveerde op het verouderingsproces bij mensen met een verstandelijke beperking en ontwikkelde een instrument of kwetsbaarheid te meten in deze groep. Na haar PhD (2015) werkte ze als postdoctoraal onderzoeker aan de Erasmus Medisch Centrum en Harvard Medical School, waar ze de rol van voeding en fysieke activiteit op veroudering onderzocht in grote cohortstudies. Momenteel onderzoekt ze aan de Hogeschool van Amsterdam – lectoraat Voeding en Beweging – hoe kwetsbare Amsterdammers een gezondere leefstijl kunnen aanmeten, vanuit de driehoek voeding, fysieke activiteit en creatieve technologie. Ze is betrokken bij het internationale SO-NUTS programma dat zich specifiek richt op het voorkomen van sarcopene obesitas bij mensen rond de pensioensleeftijd.

2Do – Leefstijlaanpak voor ouderen met type 2 Diabetes en Obesitas – Robert Memelink MSc en Glenn van Goozen

Robert Memelink is docent bij de opleiding Voeding en Diëtetiek en onderzoeker bij het lectoraat Voeding en Beweging van de HvA. Hij promoveert binnenkort op de effectiviteit van voeding- en beweeginterventie bij overgewicht en (pre)diabetes. Op basis van dit onderzoek is de 2Do leefstijlaanpak ontwikkeld. Daarover zal hij 22 maart meer vertellen. Het praktijkvoorbeeld van 2Do wordt toegelicht door Glenn van Goozen, diëtist in Zoetermeer bij Dietheek. Lees hier meer over hoe hij 2Do toepast.

ProMuscle in de praktijk: implementatie van een gecombineerde leefstijlinterventie voor 65-plussersPatricia te Pas van der Laag MSc

Patricia te Pas van der Laag is promovendus bij de PUMP-fit studie van het Juliuscentrum van UMC Utrecht. Zo onderzoekt de implementatie van de ProMuscle voeding- en beweeginterventie, dit is een bewezen effectieve gecombineerde leefstijlinterventie voor 65-plussers die spierkrachttraining combineert met het verhogen van de dagelijkse eiwitinname. De verzamelde gegevens uit haar onderzoek zullen worden gebruikt om een tool te ontwikkelen die zorgprofessionals kan ondersteunen bij de implementatie van gecombineerde leefstijlinterventies zoals ProMuscle.

LOFIT: Leefstijlloket om leefstijlgeneeskunde een onderdeel te maken van de behandeling van patiënten in het ziekenhuis.

Dr. Judith Jelsma, bewegingswetenschapper, epidemioloog en leefstijlcoach houdt zich al vele jaren in nationaal en internationaal verband bezig met het thema leefstijl en gedragsverandering, waarbij ze met name onderzoek doet bij hoog risico populaties. Judith is projectleider van het leefstijlloket binnen Amsterdam UMC en doet onderzoek naar de (kosten)effectiviteit en implementatie hiervan binnen het LOFIT onderzoek (www.lofitleefstijlloket.nl). Ze vindt het belangrijk dat leefstijlgeneeskunde een standaard onderdeel wordt van de medisch specialistische behandeling in het ziekenhuis.

Afsluitende paneldiscussie van het symposium ‘Samen sterk tegen sarcopenie en obesitas: de synergie van voeding en beweging’op 22 maart 2024.

Hoe implementeren we leefstijl interventies in de praktijk? Waar loop je tegenaan en wat is de behoefte (vanuit patiënt/professional)? moderator: prof. dr. Bart Visser Deelnemers aan deze paneldiscussie zijn: dr. ir. Josje Schoufour, dr. Hans Drenth, Robert Memelink MSc, Patricia te Pas van der Laag MSc en dr. Judith Jelsma.